Welke Volendammer veroverde PX?

Jan Muhren

We beginnen met een kwiss. Welke persoon hoort bij de volgende aanwijzingen? The Adavens, Sympathy, Next One, Imagine, Fiësta, een ijzersterk muzikaal geheugen en het album “Toen Nu En Later”. Begint de naam al te dagen? Niet? Dan nog een paar aanwijzingen in de vorm van liedjes: ‘De Nacht Van Mijn Dromen’, ‘Sail Down To Australia’, ‘Sorry’ en ‘Café Biljart’. Zou het Jan Mühren kunnen zijn? Inderdaad, het vorenstaande kan alleen maar slaan op de enige echte Jan Mühren. Op zaterdagavond 20 juni gaf hij met z’n vrienden een concert in een uitverkocht PX.

 

Jan vertelde dat hij er eerst tegenop zag toen Michel Veerman en Johan Tol hem vroegen voor dit concert. Hij had bij zichzelf de namen geteld van personen die misschien zouden kunnen komen. Hij kwam tot slechts 12 namen. Maar ach, vergissen is gelukkig menselijk. PX was namelijk afgeladen vol. Z‘n prima begeleidingsband bestond uit Jan Keizer (accordeon, toetsen), Laurens Tol (gitaar), Kees ‘Clapton’ Mol (gitaar), Kevin Mooijer (gitaar), Christian Sier (toetsen) die zich overigens uitstekend staande hield tussen alle gevestigde namen en Kees ‘Sjor’ Steur (drums). Het achtergrondkoor werd gevormd door Carola Smit (die zich niet te groot voelde om dit te doen, klasse) en Jan Keizer Jr. De avond werd, op z’n ‘Waffels’, aan elkaar gekletst door Nico Waffel. Tel hierbij de namen op van Henk Mühren, Dennis Drum en Johan de Wit die voor het geluid en het licht zorgden en het zal duidelijk zijn dat deze avond op voorhand al niet meer stuk kon.

 

Er waren heel wat vrienden van Jan. Als ik hier iedereen moet noemen die meewerkte aan deze avond, dan moet de NIVO met 4 pagina’s worden uitgebreid. Een selectie uit de gasten en de (in totaal 38) liedjes: Corina Vamvakari (‘You Are The Reason’) bleek een dijk van een stem te hebben, Harmen Veerman (‘But The Time’) is nog steeds een van de beste zangers van Volendam, Carola Smit (‘Islands In The Stream’) blijf ik een kanjer vinden, Piet Vik Schilder (‘Little Spanish Sailor’) is een aardige man en een prima zanger, Hein Molenaar zong de 1e plaat van The Cats (‘Jukebox’), Simon Stein (‘Remember The Good Times’) zorgde voor kippenvel, Dirk Sier en Jan Keizer (‘I Have A Dream’), Jan Tol en Wil Vik (‘The Losing End’), Cor Bond (‘The Boy In The Bubble’) zorgde met hoofdrollen voor Jan Keizer en Kees Sjor voor een spetterend optreden en Saul Jonk (‘Three Little Birds’). Het leek de Top 2000 wel, maar dan anders. Volkomen onverwachts verscheen, na 30 jaar, opeens Arnold Mühren,  het meesterbrein achter The Cats, op het podium.

 

Hij zong samen met Jan ‘Take Me With You’ van The Cats. Een daverend applaus was z’n terechte beloning. Jan Mühren is echt de hele avond niet van het podium geweest en naast de vele duetten zong hij solo o.a. ‘Sorry’, ‘Heo Hey’, ‘De Nacht Van Mijn Dromen’ en ‘Songbird’. Op een gegeven ogenblik nam Hans Bakker de microfoon ter hand en vertelde hij waarom Karin (van Molenaar & Zwarthoed) ter plekke aan Jan een bloemetje overhandigde. Het was inmiddels een groot feest in de zaal geworden en het vochtigheidsgehalte was tot ver boven NAP en De Dijk gestegen. De toegift van Jan was ‘The Snows Of New York’. Als een goed gastheer vergat hij natuurlijk niet om iedereen te bedanken en bij het lange slotapplaus werd hij zelfs een beetje emotioneel. Het was voor mij een van de mooiste muziekavonden van het afgelopen muziekjaar. Liefst 4 uur lang muziek op een heel hoog niveau. Als ik één man het succes gun, dan is het Jan wel. Hij is ook een van de weinige zangers die geen vijanden heeft in de muziekwereld, maar alleen maar vrienden. Waarom? Jan is een prima zanger en, wat misschien nog wel veel belangrijker is, Jan is gewoon een heel aardig mens.

 

Recensie: Joop Gijzen
Foto’s: Klaas Hansen

 

IMG_9465

IMG_9473

IMG_9478

IMG_9479

IMG_9482

IMG_9486

IMG_9490

IMG_9499

IMG_9505

IMG_9508

IMG_9510

IMG_9518

IMG_9525

IMG_9527

IMG_9529

IMG_9538

IMG_9542

IMG_9545

IMG_9547