‘The Young Folk’ voor het laatst in Volendam?

the-young-folk

De Ierse band The Young Folk werd in Nederland eigenlijk pas echt bekend door het t.v. programma “Nick & Simon, The Dream”. De Volendammers waren in 2015 te gast tijdens een optreden in Ierland. Inmiddels zijn ze echter vooral geliefd om hun muziek. In Nederland braken ze door met hun album ‘The Little Battle’. Vrijdagavond 18 november beleefden we in PX een hernieuwde kennismaking met The Young Folk.

 

Eerst was het podium echter voor de Engelse artiest Alex Hedley. Hij trad al eens eerder in PX op, maar toen als lid van de band ‘Saturday Sun’. Nu was hij hier voor de promotie van z’n EP ‘Shadow Lake’. De titelsong is echt een heel mooi lied. Hedley heeft een fantastische stem en haalt moeiteloos alle hoge noten. Sinds kort maakt hij deel uit van het Volendamse ‘King Forward Records’, dat steeds meer z’n vleugels uitslaat. Frank Bond: “We kenden Alex al van ‘Saturday Sun’ en toen waren we al verbaasd door de impact die hij achterliet bij het publiek. Hij is iemand die zodra hij met z’n gezegende stem, je raakt tot diep in de kern.”

 

Vervolgens was het de beurt aan Vast Countenance. Voor deze gelegenheid bestond de band uit Johan Molenaar (zang en gitaar), Pascal Voorn (zang en gitaar), Jack Tuyp ‘Kippie’ (gitaar), Anne Veerman ‘Vlinder’ (viool en zang) en Nancy Guijt (zang). Ze lieten ons genieten van eigen nummers als ‘Sea Change’ en ‘God Keeps On Playing’ (een van m’n favoriete nummers), maar ook van prima covers als ‘If It Be Your Will’ (een eerbetoon aan Leonard Cohen) en het door Nancy en Anne gezongen ‘One More Cup Of Coffee’ (Bob Dylan). Raar is dat toch, mannen gaan er vaak alleen maar ouder uitzien met het klimmen der jaren, terwijl vrouwen dan vaak mooier worden. Kijk maar naar Nancy en Anne. Al met al een mooie akoestische set van een prima band, die heel voorzichtig alweer aan het volgende album bezig is.

 

Na de pauze was het de beurt aan The Young Folk, bestaande uit zanger en gitarist Anthony Furey (een zoon van George Furey van de bekende band The Fureys), Paul Butler (piano, zang) en Tony McLoughlin (mandoline, zang). Hun muziek wordt wel eens vergeleken met die van bands als Mumford & Sons en Fleet Foxes, al denk ik zelf dat dit vooral komt door de stem van George Furey. De muziek van The Young Folk is authentieker, is herkenbare Ierse muziek, maar dan in een nieuw (Indie) jasje. Kenners noemen ze een van de meest veelbelovende jonge bands die Ierland de laatste jaren voortbracht.

 

Ze speelden vooral nummers van hun nieuwe album “First Sign Of Morning” (een aanrader). Gezongen werden o.a. ‘Wolves’, ‘I’ve Been There’, het schitterende ‘My Friend’ en het gevoelige ‘Home’ (“And I grow tired, looking for the place I try to find, looking to escape my own exile, following the stars nocturnal flight, burning like the summer in your eyes”). Alle drie de bandleden kunnen goed zingen (een duidelijke meerwaarde) en hun stemmen passen prima bij elkaar. Ze kletsten de nummers met anekdotes aan elkaar, hadden plezier op het podium, waren goed voor de omzet (ze dronken waarschijnlijk meer dan het publiek) en hadden een prima interactie met de zaal. Ze vertelden o.a. hoe belangrijk Nick & Simon zijn geweest voor hun carrière in Nederland. Paul Butler: “I’m in love with Simon.”

 

Bij het nummer ‘Fisherman’s Blues’ (Waterboys) werd Frank Bond op het podium gevraagd om mee te zingen. Het enthousiaste publiek klapte en zong dit nummer luidkeels mee. Een kippenvelmoment ontstond toen de band het podium afklom en midden tussen het publiek ‘Olivia’ ging zingen, slechts begeleid door de gitaar van Furey. Prachtig.

 

Er waren heel veel fans van buiten Volendam op The Young Folk afgekomen. De band krijgt ook steeds meer bekendheid in Europa, gaat nog een tournee maken door Australië en heeft nu zelfs een platencontract getekend in Amerika. Het publiek kan m.i. wel eens getuige zijn geweest van een memorabel concert van The Young Folk, namelijk het laatste optreden in Volendam. Volgend jaar zullen ze waarschijnlijk niet meer te betalen zijn.

 

Foto’s: Jessy Gabriel

 

1
2