The Bootleg Doors: Jim Morrison is niet dood!

The Bootleg Doors

De Amerikaanse band The Doors was een van de grootste bands van de jaren zestig. Jim Morrison, Ray Manzarek, John Densmore en Robby Krieger maakten een mengeling van blues, rock, jazz en psychedelische muziek. De mysterieuze teksten van Jim Morrison speelden hierbij een grote rol. The Doors brachten in 1967 hun eerste single, ‘Light My Fire’, uit in Nederland. Door het charisma van Jim Morrison had de band veel invloed op de jeugd, maar veel volwassenen vonden hem een obscene onruststoker. Op slechts 27 jarige leeftijd overleed hij in 1971 aan de drugs. Tussen 1967 en 1971 (slechts 4 jaar dus) kwamen ze met schitterende nummers als ‘The Unknown Soldier’, ‘Hello, I Love You’, ‘Touch Me’, ‘Love Her Madly’, ‘When The Music’s Over’, ‘People Are Strange’ en ‘The End’. Hun muziek kan echter alleen nog maar live gespeeld worden door Tributebands. ‘The Bootleg Doors’ uit Nederland is een van die bands. Op zaterdag 21 mei 2016 traden ze op in PX. De band bestaat uit Boris Oldenburg (drums), Rick Molenaar (zang), Ed Willemsen (toetsen), Brian Kruit (basgitaar) en Tim Funke (solo gitaar). Het is een mix van 5 professionele muzikanten die een prima concert gaven, inclusief passende kleding, haardracht en podiumact.

 

Het voorprogramma werd verzorgd door de sympathieke Volendamse band Thumbs Up. Conrad Schilder, Christian Sier, Aron de Wit, John de Vries en Jack Koning produceerden een muur van geluid. Prima optreden, maar misschien de volgende keer, als afwisseling, ook wat rustiger nummers? Overigens moeten de drums wellicht wat minder dof afgesteld worden. Hoogtepunten voor mij: ‘Yer Blues’ van The Beatles en ‘Désire’ van U2. Het was overigens fijn om te constateren dat, naast Christian, ook Conrad inziet dat podiumpresentatie echt belangrijk is. Vader Jan mag trots zijn op z’n zoon.

 

The Bootleg Doors mogen de officiële “Jim Morrison Tribute Show” genoemd worden en Robbie Krieger en John Densmore (van de echte Doors) zijn fan van ze. Uiteraard passeerden alle bekende nummers de revue. Ik vond het verbazingwekkend dat de jongeren in de zaal de, niet altijd eenvoudige, teksten van Jim Morrison letterlijk konden meezingen, zoals bij ‘Riders On The Storm’ (“Riders on the storm, into this house we’re born, into this world we’re thrown, like a dog without a bone, an actor on a loan, riders on the storm.”). Het geluid werd grotendeels bepaald door de lage stem van zanger Rick, die sprekend lijkt op die van Jim Morrison, en de schelle klanken van het orgeltje. Naarmate de avond vorderde en de stem van Rick wat heser klonk, werd de gelijkenis alleen maar sterker. Toen ik m’n ogen dichtdeed, leek het net alsof ik weer terug was in de sixties bij een live-concert van de echte Doors. In m’n herinnering zag ik mezelf weer, met haar tot op m’n schouders (ik ben nu al blij als het m’n schedel een beetje bedekt), lopen op m’n bordeelsluipers. Zo werden In Nederland de halfhoge suède schoenen genoemd, omdat je niemand hoorde aankomen door de zachte zolen. Maar goed, ik dwaal weer eens af. Het feit dat ‘The Bootleg Doors’ de afgelopen jaren concerten hebben gegeven in België, Duitsland, Frankrijk, Spanje, Amerika en Australië, bewijst wel dat dit de beste Doors tributeband van de wereld is. Als een echte Voodoo dokter slaagde de zanger er in om het publiek in trance te krijgen bij ‘Love Street’ en ‘L.A. Woman’. Als toegift werd ‘Light My Fire’ gespeeld, compleet met gillend en dansend publiek vóór, achter en op het podium. Iedereen ging heerlijk uit z’n dak. Het was overigens het een na laatste optreden van deze band, omdat ze het na 20 jaar helaas voor gezien houden. Bij dit bijzondere concert was ook de moeder van zanger Rick aanwezig in de zaal. Vanaf het podium zei hij tegen haar: “Mama, I love you.” Toch mooi dat dit ook nog kan in deze steeds harder wordende maatschappij. Jim Morrison is dood, maar z’n vroegtijdige overlijden heeft hem wel tot een icoon gemaakt en hierdoor leeft de muziek van The Doors nog steeds voort in de harten van miljoenen liefhebbers. Daar horen na zaterdag ook veel Volendamse harten bij.

 
Jim Morrison is niet dood!