Songwriters Guild PX viert Halloween

Vrijdag 27 oktober was weer de maandelijkse avond van het Songwriters Guild PX. Deze keer werd gekozen voor het thema Halloween. De zaal was ook als zodanig ingericht, met geraamtes, enge maskers en bloederige kleding. Overal was aan gedacht. Bianca Vos had zelfs koekjes gebakken in de vorm van bloederige, afgesneden vingers. Niets voor mensen met zwakke magen.

 

Neal Brondgeest van ‘Bierderij Waterland’ hield weer een, op het thema aangepast, praatje over een bijzonder biertje. Dat was deze keer ‘La Corné’, een donker Belgisch biertje dat vernoemd is naar brouwer Cornelius die in 1636 vermoord werd. De eerste zanger was Roy de Smet, terug van weggeweest. Hij zong o.a. het prima eigen lied ‘Suarez in HD’. Klaas de Wit was de volgende gast. Jong talent kunnen we hem niet meer noemen, maar wel heel leuk dat hij meedeed. Ga er maar even staan, bijna nooit meer zingen en dan voor een luisterend publiek moeten optreden. Klaas zong humoristische Hollandse liedjes, zoals ‘Wat Is De Schepping Mooi’ en ‘3 voor 12’ (“Bij de volgende toon is het 23 uur 57 minuten en 20 seconden. ‘Piep’ Bij de volgende toon is het 23 uur 57 minuten en 30 seconden. ‘Piep”). Klaas deed het prima. De nodige zelfspot kan hem ook niet ontzegd worden. Klaas: “Ik heb nog nooit een liedje foutloos gespeeld.” Frank Bond vertelde iets over het ontstaan van Halloween en stelde tevens voor om met een registratie van de werken van Klaas de Wit te komen. De jonge Jack Deen was de laatste zanger van het Guild. Hij zong o.a. het eigen nummer ‘Slumber’, een mooi, rustig en ingetogen lied. Als je nagaat dat Jack nog geen drie jaar met muziek bezig is, dan kan ik alleen maar concluderen dat hij gezegend is met veel talent (en dat hij ook nog eens aardig is).

 

Bij de verkiezing van het mooiste Halloweenmasker won iemand uit het publiek (ik zal z’n naam niet noemen) de 1e prijs. Toen hem bij de prijsuitreiking echter gevraagd werd om z’n masker af te doen, bleek dat hij helemaal geen masker op had. Ach, vergissen is menselijk. Roy de Smet vertelde verder nog dat de Crowdfundingsactie voor het derde album van AlascA is opgestart bij “Voor De Kunst”. Hierna was het de beurt aan twee buitenlandse gasten die deel uitmaken van het Volendamse ‘King Forward Label’. De eerste was de Portugees “The Partisan Seed”, een zanger die inmiddels al een ‘grote jongen’ is in Portugal. Hij zingt rustige, melodieuze nummers. Door veelvuldig, maar goed, gebruik te maken van een ‘loop-station’ (hiermee wordt herhaald wat net gezongen, of gespeeld is) leek het soms wel of hij op 2 gitaren en drums tegelijk speelde. Hij zong vooral nummers van z’n laatste album “Insomnia”, met nummers die kleur toevoegen aan het leven. Het was een bijzonder en goed optreden. De tweede buitenlandse gast was de Engelsman Alex Hedley, die voorheen deel uitmaakte van de band Saturday Sun. Bij z’n eerste noten leek het wel of al het water van de Niagara tegelijk naar beneden stortte. Wat een strot! Hij moet er soms alleen voor waken dat het geen schreeuwen wordt. Toen hij zachter zong liepen de rillingen over m’n rug, wat een mooi fluweelachtig gegrom. Hij zong o.a. ‘Seagull’. Z’n laatste nummer deed me zelfs wat denken aan Led Zeppelin III. Hiermee kwam er weer een eind aan een afwisselende en mooie avond. De volgende, eveneens gratis, avond van het Songwriters Guild is overigens op 24 november.