Songwriters Guild PX ondervindt hinder van Koningsnacht

Afgelopen donderdag was weer de maandelijkse avond van het Songwriters Guild PX, de plek waar zowel jonge, als ervaren songwriters kunnen laten horen wat ze in hun mars hebben. Normaal gesproken zijn deze avonden altijd op een vrijdag, maar i.v.m. Koningsdag werd eenmalig overgestapt naar de donderdag. Dit was helaas ook een beetje te merken aan de opkomst. Moeten jullie trouwens ook zo wennen aan de naam Koningsdag? Koninginnedag bekt veel lekkerder en zit ook nog steeds in m’n geheugen gegrift.

 

Jaap Bond, inderdaad de vader van Frank en Paul, vertelde iets over Brouwerij ’t IJ. Hij was daar geweest i.v.m. z’n werk, omdat de brouwerij de ondernemersprijs Noord-Holland MKB had gewonnen. Brouwerij ’t IJ werd opgericht door de hippie Robert Casper Peterson. Hij schreef destijds voor de band ‘Drukwerk’ (van Harry Slinger) ook de hit ‘Je Loog Tegen Mij’. De Brouwerij werd een groot succes. Moraal van het verhaal: ook als je begint als een arme hippie, kun je altijd nog rijk eindigen. Doorzetten loont.

 

De eerste artiest was Frank Bond. Hij zong o.a. z’n nieuwe nummer ‘Storm Behind A Window’ en het AlascA nummer ‘Song For Nick Drake’, dat ook op het nieuwe album zal komen. De volgende artiest was Roy de Smet, tevens presentator van deze avond. Roy vertolkte o.a. het mooie nummer ‘This Stage Today’ en z’n nieuwste nummer ‘Drunk Nights And Lousy Outfits’. Zoals in dat laatste nummer hoor ik Roy het liefst, niet al te veel omhoog gaan met z’n stem, maar in de lage tonen blijven. Prima. Sonja Elize is een singer-songwriter uit Purmerend en was voor de 3e keer bij het Guild. Ze gaf een eigen draai aan het nummer ‘Lost’ van Anouk. Moedig om dit lied te zingen. Ze ontroerde het publiek met haar eigen nummer ‘Terug Naar Toen’ dat ging over op zoek zijn naar jezelf (“Als ik die keuze niet had gemaakt, was mijn leven dan wel volmaakt”). Jack Deen was de laatste artiest vóór de pauze. Hij overtuigde met eigen nummers als ‘Lights Out’ en ‘Mirror Mirror’. Dit was een aangrijpend lied over een knappe vriendin van hem, die tevens heel erg slank was. Toch wilde ze nog afvallen, omdat ze zichzelf te dik vond. Ik blijf Jack een talent vinden.

 

De rest van de avond was voor ‘Baker Songs’, oftewel Ruud Bakker, uit Utrecht. Deze artiest is een nieuwe loot aan de Kings Forwards stam. Frank kondigde Ruud aan als een artiest die hem af en toe aan Paul McCartney deed denken, met virtuoos gitaarspel, onverwachte overgangen en mooie teksten. Ruud speelde, met prima ondersteuning van bassist Martijn Klaassen, alle nummers van z’n album “Words/In a dream”, zoals de mooie liedjes ‘Insomnia’, ‘Read Her Mind’ (over z’n dochtertje) en ‘A Line In The Sand’ (“You once were so carefree and life was so sweet, now all you’ve become is just what they need”). Het eerste deel van het album (overigens geproduceerd door Frank Bond) werd opgenomen met een band en het 2e gedeelte deed hij alleen, of samen met Martijn Klaassen. Het was inderdaad een uitstekend optreden en het album van ‘Baker Songs’ bevat echt niet één slecht liedje. Kopen dus. Ik heb wederom een afwisselende avond meegemaakt, met rustige muziek, een ontspannen sfeer en een luisterend publiek.