Songwriters Guild PX gaat ‘Zweeds’

Vrijdag 30 juni was de laatste avond van het seizoen van het Songwriters Guild PX. Dit is de plek waar zowel jonge, als ervaren, songwriters kunnen laten horen wat ze in huis hebben. Bianca Vos en Frank Bond hadden wederom gekozen voor een themavond en het thema was deze keer ‘Zweden’, het land waar zoveel goede muziek vandaan komt. Roy de Smet praatte als een soort Matthijs van Nieuwkerk 2.0 de avond aan elkaar.

 

Als eerste was het Neal Brondgeest van ‘Bierderij Waterland’ die iets kwam vertellen over een speciaal biertje. Neal hield zich keurig aan het thema. Hij vertelde namelijk over een biertje van brouwerij ‘Walhalla’ (in de Noords Mythologie een speciale hemel voor gesneuvelden). Het biertje zelf heette ‘Loki’, naar de God van leugens en bedrog. ‘Bierderij Waterland’ gaat in 2018 trouwens starten met een eigen brouwerij in Monnickendam. De eerste artiesten waren Jack Deen en Loes Visser (voor het eerst bij het Guild). Ook zij bleven trouw aan het thema en zongen dus liedjes van Zweedse zangers. Jack zong het nummer ‘Where Do My Bluebird Fly’ (The Tallest Man On Earth) en Loes leefde zich uit in o.a. ‘Emmylou’ (First Aid Kit). Loes en Jack zijn prima aanvullingen gebleken voor het Guild.

 

De volgende artiest was Frank Bond, de ‘godfather’ van het Songwriters Guild. Frank, die heel veel vrije tijd stopt in het Guild, zong het prachtige ‘A Rhythm’ en ‘I’m A Feather’, waarbij z’n broer Paul hem begeleidde op piano. Paul Bond nam drie liedjes voor z’n rekening waaronder ‘Saskatchewan Skies’? Paul toert met z’n band Dandelion momenteel met veel succes door het land met de show ‘Summer of Love’, gepresenteerd door Leo Blokhuis. Ik zal hier een andere keer wat meer over vertellen.

 

Een welkome verrassing was Specs Hildebrand, onze eigen Theo van Scherpenzeel, die 2 nieuwe liedjes uitprobeerde. Hij zong ‘Two Ships’ en ’Nr. 11’, een eerbetoon aan Piet Keizer, de legendarische linksbuiten van Ajax. Theo: “Hij was bijna net zo goed als Cruijf”. Theo staat op 14 juli met “Tribute To The Trinity” in PX en zingt dan liedjes van z’n overleden muzikale helden Guy Clark, Townes Van Zandt en Mickey Newbury. Hierna presenteerde Roy de Smet een quiz over Zweden. De vragen gingen over muziek en algemene ontwikkeling. De winnaar was Tycho Kortekaas en als prijs kreeg hij een Zweeds broodplankje. Wist je trouwens dat Zweedse ouders liefst 480 dagen doorbetaald ouderschapsverlof krijgen? Je zou daar dus al gewoon ‘voor de lol’ veel kinderen nemen, dan hoef je bijna nooit meer te werken, maar krijg je wel doorbetaald. Alhoewel, ‘de daad’ begint dan toch wel aardig op werken te lijken.

 

Na dit intermezzo stelde Roy (in het Zweeds!) de gasten Ofelia Cechal en Johannes Gränne voor. Ofelia is een pas 18 jarige zangeres uit Stockholm. Ze timmert inmiddels aardig aan de weg in haar thuisland en werd daar bekend door het zingen van de schitterende titelsong ‘I Will Meet You There’ van de Zweedse t.v. serie “Jordskott”. Op gitaar werd ze begeleid door haar vriend Johannes Gränne, die zelf ook zong. Ze zitten allebei op een soort Zweedse Herman Brood academie. Ofelia zong 5 liedjes waaronder de eigen nummers ‘My Love, My Love’ en ‘Gather Round’. Ze heeft een bijzonder intrigerende breekbare stem. Haar muziek doet me een beetje denken aan Zweden zelf, breed uitgesponnen, rustig, melodieus en een subtiel gebruik van harmonie en klankkleuren. Je hoort bijna de wind door de bomen ruisen, terwijl het land geteisterd wordt door sneeuwstormen. We zullen ongetwijfeld meer van Ofelia gaan horen. De gasten vonden het verbazingwekkend hoe hoog het niveau van de singer-songwriters in Volendam was. Maar ach, wij wisten dat natuurlijk allang.

 

Leuk was ook dat er, iedere keer nadat er twee artiesten hadden gezongen, een schaal langskwam met echte Zweedse hapjes, luisterend naar namen als Falukorv, Ost kaka en Pyttipanna. Dat klinkt toch even anders dan ‘rode kool stamppot met kabeljauw en butter en eek.’ Al met al werd het een heel bijzondere en zeer geslaagde avond. Ik blijf het mooi vinden dat het tijdens deze avonden stil is, dat het publiek (bijna allemaal kenners) komt om te luisteren en respect heeft voor de artiesten. De eerstvolgende avond van het Songwriters Guild is op vrijdag 29 september. Wil je luisteren naar muziek zonder dat er doorheen wordt geschreeuwd en wil je ervaren hoe ontspannen en ongedwongen de sfeer is, loop dan eens naar binnen.