John Lennon: “Before Elvis Presley, there was nothing”

Zaterdag 3 februari 2018 traden The Explosion Rockets op in PX met hun show “Elvis and the legends of rock and roll”. The Explosion Rockets is een Nederlandse rock-‘n-rollband, waarvan het repertoire bestaat uit popmuziek uit de jaren vijftig en zestig. De band begeleidde ook bekende rock-‘n-roll-artiesten als Chris Montez, The Earth Angels en The Sweet Inspirations. Ondanks dat Jan Smit in de AMVO stond en de TOP2000 in de Jozef, was het gezellig druk in PX. Eigenlijk is Volendam gewoon veel te klein voor het grote aantal uitgaansgelegenheden. Er zijn hier natuurlijk heel veel artiesten en dat is leuk voor het publiek, maar minder leuk voor b.v. PX, De Jozef, AMVO, Spaander en de cafés die allemaal in dezelfde muzikale vijver vissen om het hoofd boven water te houden. Ik denk echter dat met een beetje meer overleg vooraf, voorkomen zou kunnen worden dat er op één avond op drie verschillende plekken iets moois te zien is.

 

De band bestaat uit Joost Roest, Thom Sens, Hank van Empel, Frans van Esch, Martien van Empelen en Ruud Kuijpers. The Exposion Rockets treden niet alleen in Nederland op, maar ook in België, Luxemburg, Duitsland en Engeland. Inmiddels hebben ze al 13 albums/singles uitgebracht en 4 DVD’s. De band, met de beweeglijke en prima zingende frontman Ruud Kuijpers, liet zien en horen dat ze terecht al meerdere keren uitgeroepen is tot beste rock ’n roll band van de Benelux. Eigenlijk zou iedere beginnende Volendammer artiest verplicht moeten worden om eens naar een optreden van Ruud Kuijpers te kijken om te zien wat podiumpresentatie inhoudt. Er werden niet alleen nummers gespeeld van Elvis, maar ook muziek van andere grootheden uit de fifties and sixties als Buddy Holly, The Shadows, Jerry Lee Lewis, Ricky Nelson, Fats Domino, Booker T en Cliff Richard. Bekende nummers als ‘Blue Suede Shoes’, ‘Jail House Rock’, ‘Viva Las Vegas’, ‘Apache’ (complete met de houterige pasjes van de Shadows), ‘Teddy Bear’ en ‘Peggy Sue’, zorgden voor veel plezier op de dansvloer.

 

Elvis kreeg overigens meer gouden en platina platen dan welke andere artiest ook en tijdens z’n leven werden er van Elvis ruim 500 miljoen geluidsdragers verkocht. Inmiddels is dat aantal opgelopen tot ongeveer een miljard. Dat zijn cijfers waar je toch wel even stil van wordt. De eerste gast was ‘onze’ Tamara Tol. Altijd fijn om haar weer eens in Volendam te zien optreden. Dit gebeurt veel te weinig. Ze zong o.a. ‘Stupid Cupid’ (Connie Francis), ‘Crazy’ (Patsy Cline) en ‘Lipstick On Your Collar’ (Nancy Sinatra). Tamara is een vakvrouw, beschikt over de X-factor, heeft een prima stem voor deze liedjes, een dito podiumpresentatie en is ook nog eens gewoon een heel aardige vrouw. Ze bewees wederom dat het zingen van deze liedjes haar heel goed ligt. Tamara stond echt te genieten op het podium en zou dit wel veel vaker willen doen.

 

Het was nostalgie in optima forma. Het was bijna onmogelijk om stil te blijven zitten bij deze muziek en dat gebeurde dus ook niet. De band heeft namelijk eigen publiek dat ze vanuit het hele land volgt, getooid met vetkuiven, petticoats en puntschoenen. Gelukkig hadden alleen de heren vetkuiven en de dames niet en was het fijn dat het bij de petticoats precies andersom was. Het was alsof de tijd 50 jaar had stilgestaan. De fans namen direct de dansvloer in bezit en waren er ook niet meer vanaf te slaan. Er was echt niet één nummer waarbij er niet gedanst werd. Het was eigenlijk een feest voor ‘Jassen’, maar dan in Volendam.

 

Tot ‘men of the match’ kies ik deze keer Henk en René, de “gastheren” bij de deur, die iedere keer met veel geduld en humor de gasten binnenlaten bij PX. De tweede Volendamse gast die optrad was John Kirrie. Hij zong de Elvis nummers ‘Kiss Me Quick’, ‘Got A Lot Of Living To Do’ en ‘One Night’. Tijdens deze nummers bleek weer eens dat John een prima performer is. Hij heeft een uitermate geschikte stem voor Elvis liedjes en maakte er ook een echt showtje van. Het podium was van hem. Ze noemen hem wel eens de Volendamse Hazes, maar daar kan nu dus ook de Volendamse Presley bij. Luister ook eens naar z’n band Salto Mortale. Klasse.

 

De vrouwelijke fans van Elvis stonden erom bekend dat ze niet weg wilden uit de zaal als Elvis zijn optreden had afgerond. De Amerikaanse Nico Waffel riep dan, om de dames weg te krijgen: “Ladies and gentlemen, Elvis has left the building”. Deze uitdrukking is later synoniem geworden voor ‘het is afgelopen’. Afgelopen was ook deze mooie avond want: “The Explosion Rockets had left the building”. Elvis overleed in 1977, op slechts 42 jarige leeftijd. Toch is hij niet ‘dood’. Het zijn namelijk bands als The Explosion Rockets die er gelukkig voor zorgen dat de muziek van Elvis en andere tijdgenoten blijft voortleven.