‘Ladies Night’ bij het PX Songwriters Guild slaat aan

LadyVrijdagavond 30 oktober 2015 was, in een nieuw en nog sfeervoller decor, de eerste avond van het Songwriters Guild PX. Dit is de plek waar songwriters willen laten horen wat ze in huis hebben. Bianca Vos en Frank Bond hadden deze keer gekozen voor een ‘Ladies Night’ en dus waren er, zoals de naam al zegt, alleen dames te bewonderen op het podium. Roy de Smet was, als presentator, de enige man.

 

Marjolein Roos onderging haar ‘vuurdoop’. Voor het eerst in haar nog jonge leven stond ze namelijk op het podium voor publiek. Natuurlijk ging er wel wat verkeerd. Nou en? Het Songwriters Guild is een plek waar je fouten mag maken. Dit hoort bij het leerproces. Niemand stoort zich er aan en je leert er van. Blijven lachen en gewoon doorgaan. Bij haar derde liedje, ‘Change’ van Jake Etheridge, stond Marjolein er al veel meer ontspannen bij. Welkom Marjolein, we hopen je nog vaker te zien. Vervolgens mocht Geranne Tuyp laten zien hoeveel ze muzikaal gegroeid is. Om ‘Lost’ van Anouk te zingen (een moeilijk liedje) is namelijk echt geen gemakkelijke opgave. Geranne: “Ik zag er wel een beetje tegenop, maar gelukkig ging het goed.” Verder zong ze ‘Just An Illusion’ van BZN. Welke songwriter schrijft nu eens een lied voor dit talent? Volkomen onverwacht was ook onze eigen Mell (Melanie Jonk) aanwezig. Ze zong een nummer van Paolo Nuttini, maar uiteraard ook haar nieuwe single ‘I See Your Eyes Everywhere’. Dit lied is geschreven door Douwe Bob en ook Marco Borsato heeft een grote rol gespeeld bij dit nummer. Mell zong het nu echter alleen. Over haar hoef je eigenlijk niets te schrijven, want iedereen weet dat Mell een van de grootste beloftes van Volendam is.

 

Vervolgens was het de beurt aan Amerikaanse gasten Ayo Awosika en Megan Burtt. De dames doen tijdens hun ‘European Tour 2015’ Engeland, België, Duitsland, Frankrijk, Zuid-Afrika en (logisch toch?) Volendam aan. Eerlijk gezegd had ik nog nooit van ze gehoord. Soms heb ik ook wel eens m’n bedenkingen bij de buitenlandse gasten, want ik vind onze eigen songwriters vaak beter. Deze dames bleken echter duidelijk een toegevoegde waarde te zijn en waren gewoon goed. Het eerste setje was voor Megan, waarbij ze vocaal werd bijgestaan door Ayo. Hun stemmen pasten prima bij elkaar. De dames vonden het leuk dat ze voor de ‘ladiesnight’ waren uitgenodigd. In Amerika schijn je vaak van dit soort avonden te hebben en daarom voelde het hier ook zo ‘familiair’ voor ze. De muziek van Megan was een beetje een kruising tussen de muziek van Ilse de Lange en Leoni Jansen. Ze zong nummers van haar nieuw album “The Bargain”, zoals ‘You Ain’t Seen Nothing Yet’ en ‘Welcome Home’.

 

Vervolgens mochten Sandrine Snoek en Shadee van Vlaanderen het publiek vermaken. Sandrine: “Als we tenminste nog durven na Megan.” Hun angst was ongegrond. Ik vond de meiden uitstekend. Goede stemmen, goed gitaarspel en prima samenzang. Ze speelden drie nummers waarbij vooral ‘Silver Springs’ (Fleetwood Mac) indruk maakte. De muzikale duizendpoot Gabbi Lieve was het zoveelste jonge talent van deze avond. Aan de ene kant is ze al heel volwassen voor haar leeftijd, maar aan de andere kant is ze (gelukkig) nog zo heerlijk onschuldig en ontwapenend. Houden zo! Ze had (alweer) een nieuw liedje geschreven, namelijk ‘Hundred Days’. Ook in het mooie eigen nummer ‘The Skin That Held You In’ viel haar bijzondere stem op. Tot slot vergaste Ayo Awosika het publiek op liedjes van haar allereerste album “We Best Not Wait”. Deze CD komt pas over een paar weken uit, maar was nu al te krijgen in Volendam. Met haar krachtige stem vermaakte ze het publiek met rustige soul, jazz en luistermuziek. Hiermee kwam er ook een einde aan een heel geslaagde avond. Het volgende ‘luisterfeest voor de oren’ is op vrijdag 27 november. Wil je ontspannen luisteren naar muziek zonder dat je oordopjes in hoeft en zonder dat er doorheen wordt gepraat, kom dan zeker eens langs.

 
Mell