Jonge bandjes doen ervaring op bij ‘Kelderpop’.

kelderpop-2017

PX doet al jaren veel aan de opleiding van jonge artiesten en bandjes. Een paar keer per jaar mogen deze, veelal beginnende bandjes, laten zien wat ze in korte tijd allemaal geleerd hebben aan beheersing van hun instrument, samenspel, muziek- en liedkeuze, techniek, tekstbeleving en podiumpresentatie. Verder doen ze zo veel ervaring op. Zaterdagavond 10 december was het in PX de beurt aan ‘Radio Motion’, ‘Pumped Up’ en ‘Je Moeder’.

 

Radio Motion had de ondankbare taak om de avond te openen. De band bestaande uit Mike Tol (basgitaar), Indy Schoorl (toetsen), Melinda Bond (zang), Jos Kalverboer (drums) en Mitchell Smit (gitaar) bestaat pas een half jaar, maar durfde het toch al aan om, voor de allereerste keer, een echt podium te beklimmen. Klotsende oksels dus. Gelukkig was bandcoach Hubert Knuvelder aanwezig om ze op hun gemak te stellen. Ze deden het gewoon goed. Radio Motion speelde een afwisselende set met o.a. ‘Treasure’ (Bruno Mars), ‘Walking On Sunshine’ (Katrina & The Waves) en ‘Valerie’ (Amy Winehouse). Zangeres Melinda bleek over een prima stem te beschikken. Naarmate de set vorderde zag je de zenuwen wegebben, verscheen er wat ontspanning op de gezichten en werd er meer bewogen op het podium. Hun eerste optreden smaakt naar meer. Pa Smit was na afloop een tevreden mens.

 

De tweede band was Pumped Up, met de spontane zangeres Michelle Tuyp, Mats den Dunnen (solo gitaar), Stefan Burger (basgitaar), Mike Tuijp (ritmegitaar) en William Mooyer (drums). Wat gaat de tijd toch snel. Pumped Up bestaat namelijk pas twee jaar, maar was desondanks de meest ervaren band van de avond. Het zit dus wel goed met de aanwas van nieuwe bandjes in Volendam. Ik heb een zwak voor deze band, omdat ze er echt alles voor over hebben om beter te worden en verder te komen. Michelle heeft b.v. zangles en heeft zangcoaching gevolgd bij Annie Kras, de getalenteerde William heeft drumles bij Louis van Sinderen en Mats volgt de Herman Brood academie in Utrecht (dat was ook duidelijk te zien aan de manier waarop hij op het podium bewoog). Verder hebben ze natuurlijk een ervaren coach in Gerrit Woestenburg. De band zong o.a. ‘Boy’s Don’t Cry’ (The Cure) het swingende ‘Helicopter’ en ‘When The Sun Goes Down’ (Robin Schulz). De bandleden van Pumped Up worden steeds vrijer, Michelle staat te dansen op het podium, laat zien dat ze het leuk vindt en de muziek klinkt ook steeds strakker. Een prima set.

 

‘Je Moeder’ mocht de avond afsluiten. De band bestaat uit Youri Mooijer (drums), Eva v.d. Oever (prima zangeres), Angelo Veerman (gitaar), Mike Veerman (gitaar) en Thoom Veerman (basgitaar). Het leek wel een familiebedrijf met al die Veermannetjes. Het was goed dat dit de afsluiter van de avond was. Ze zorgden namelijk voor een muur van geluid met b.v. ‘Even Flow’ (Pearl Jam), ‘In Bloom’ (Nirvana) en ‘Buck Dich’ ( Rammstein, met een hoofdrol voor Thoom). Ze speelden dus het ruigere werk. Deze muziek is niet mijn ‘cup of tea’ (gelukkig mogen smaken verschillen), maar ze deden het prima. Ze zetten de zaal zo in vuur en vlam dat zelfs de sprinklers afgingen. ‘Je Moeder’ bestaat op papier pas een jaar, maar het zijn allemaal muzikanten die al een paar jaartjes meelopen. Dat kon je ook zien aan hun podiumpresentatie die gewoon goed was. Natuurlijk mag ook de prima zangeres Eva niet vergeten worden. Jordy Tuip had een makkie achter de knoppen, want alles liep op rolletjes. Het publiek genoot van de diverse optredens en deze avonden voorzien dus duidelijk in een behoefte.

 

Foto’s: Cor van der Meer

 
1

2

3

4

5

6

7

8