Geslaagde albumpresentatie PX Songwriters Guild

PXSG CD Presentatie

Wat 7 jaar geleden begon als een dappere poging om het singer-songwriters genre in Volendam op de kaart te zetten, is inmiddels uitgegroeid tot een begrip. Het voorlopige hoogtepunt was vrijdag 27 mei toen het eerste album ooit van het PX Songwriters Guild het levenslicht zag. Frank Bond: “Omdat de oude Pius X plat ging, begonnen we in zaal Rumex in café De Groene. Ik denk dat er toen slechts 4 man publiek was. Het groeide echter gestaag en op een gegeven ogenblik konden we terug naar de nieuwe PX. Er is vanaf het begin respect voor elkaar en elkaars muziek. Er zat een idee achter, namelijk jong talent de kans geven om zijn/haar plek te vinden en veel muzikanten hebben hier inmiddels ook hun plek gevonden. Er is een veilige en stimulerende omgeving gecreëerd.”

 

Frank bedankte eerst een paar mensen: Freek en Stefan Schokker (engineering en geluid zaal), Marc Boer (mastering), Molenaar en Zwarthoed (Stimuleringsfonds), Patrick Mühren (mix), Bianca Vos (omdat zij destijds de moed en passie bezat om het Songwriters Guild op te starten), Luc Mooijer (voor alles) en Michael Runderkamp (artwork). Vervolgens reikte hij een exemplaar uit aan alle singer-songwriters en was het tijd voor de muziek. Iedere songwriter zong 3 eigen liedjes, waaronder uiteraard het nummer dat op het album staat. Frank Bond beet het spits af (ik blijf ‘het’ spits maar raar vinden). Hij zong ’Confessions Of A Justified Singer’. Daarna was het de beurt aan Still Minors (Michael en Berry Runderkamp). Ze lieten met ‘What Maisie Knew’ horen dat ze nog steeds vooruit gaan. Michael: “We hebben al op heel wat plaatsen opgetreden, maar als we in Volendam moeten spelen zijn we altijd erg zenuwachtig.” Het was niet nodig, want dit was hun beste optreden tot nu toe. Ayonne was de volgende. Ze zong ‘Skin And Bones’. Wat heeft zij zich in een paar jaar goed ontwikkeld. Vier jaar geleden stond er een bedeesd meisje op het podium en nu stond er een vrouw die weet wat ze wil en met het publiek praat.

 

De laatste zanger voor de pauze was Roy de Smet. Frank Bond: ”Een paar jaar terug moest Roy zichzelf eerst moed indrinken voor hij het podium op durfde. Langzaam aan durfde hij ‘clean’ het podium op.” Roy liet horen z’n gitaar uitstekend te beheersen bij het Lennon achtige ‘Mother Of Two’. Larry Koning zong met z’n krachtige stem ‘Like A Bullet From A Gun’, een nummer over een drol! Het mooie is dat juist dit nummer inmiddels is opgenomen op de Spotify Playlist. De lieve Gabbi Lieve tekende voor ‘All The Leaves’. Gabbi heeft een breekbare en fragiele stem, maar aan de andere kant ook juist weer een heel intrigerende stem. Bij de landelijke talentenjacht van Giel Beelen is zij inmiddels doorgedrongen tot de laatste vijfentwintig. Dan moet je toch wel wat kunnen. Nestor Dick Kwakman overtuigde met ‘The Leaf’. Dick: “Als klein dik mannetje stond ik al bij Rumex, samen met Case Mayfield. Het Songwriters Guild voelt nu als een warm bad voor me.” Dick, een entertainer pur sang, blijft voor mij een van de toppers en een voorbeeld voor de rest, zeker v.w.b. de manier waarop je het publiek kunt bespelen. Paul Bond was de laatste zanger van de avond. Hij bedankte z’n broer Frank en Klaas de Wit, die al jarenlang alle avonden filmt en liet het gevoelige ‘What Happened To Time’ horen. Het leek wel of iedere artiest inzag dat dit een bijzondere avond was en dus de topvorm had bewaard voor deze avond. Het was gewoon erg goed en het publiek waardeerde dit door stil te zijn tijdens de liedjes. Er hing een ontspannen sfeer en zo hoort het ook. Ik heb het al eerder gezegd en herhaal het nog maar eens: Ik vind onze singer-songwriters vaak beter dan de gasten die langskomen. Overigens is er inmiddels al weer zoveel talent bijgekomen dat ook een tweede album moeiteloos gevuld zou kunnen worden. Het Songwriters Guild voldoet dus zeker aan een behoefte. Het album is voor slechts € 10 te koop bij alle platenzaken en dus uiteraard ook bij Jan Cas Sombroek en PASO-records. De opbrengst van de CD komt ten goede aan een volgende PXSG album met weer nieuwe talenten. Kopen dus!

 

Recensie: Joop Gijzen
Foto’s: Rick Huygen

 
Albumpresentatie PXSG

Gabbi Lieve

Still Minors

38. 2016 PX CD PXSG-009a

38. 2016 PX CD PXSG-025a

38. 2016 PX CD PXSG-027a

38. 2016 PX CD PXSG-050a

38. 2016 PX CD PXSG-054a

38. 2016 PX CD PXSG-082a

38. 2016 PX CD PXSG-095a

38. 2016 PX CD PXSG-112a