Carola en Annie trekken weer een blik talenten open bij Zangcoaching PX

Binnen PX heb je ‘De Muziekfabriek’. Dit is een verzamelnaam voor alles wat binnen PX te maken heeft met muziek, een muzikaal platform dus voor bands en muziekleerlingen. Iedereen die graag iets wil doen met muziek, zoals b.v. les nemen (zang, gitaar, bas, piano of drums), of in een bandje wil spelen, kan hier terecht. Een van de onderdelen van ‘De Muziekfabriek’is ook de Zangcoaching. Twee keer per jaar krijgen de muzikale talenten uit Volendam, onder leiding van Annie Keizer-Kras en Carola Smit, de gelegenheid om te laten horen hoe het gesteld is met hun vorderingen op zanggebied. Op zondagmiddag 7 juli was het weer zover. Ondanks het heerlijke weer en de finale van het WK voetbal voor dames, was het lekker druk in de zaal.

 

De leuke zussen Kayleigh en Romy Antunes (hun stemmen passen uitstekend bij elkaar) zongen ‘Little Toy Guns’ van Carrie Underwood. Amy Bond (slechts 11 jaar) en Gwen Peek (eveneens slechts 11 jaar en met een grote grijns op haar gezicht) deden het publiek versteld staan van hun stemmen. Esmee Kras zong voor het eerst zonder geluidsband en werd op het podium prima begeleid door Marco Koning op gitaar. Lesley Steur zorgde, met wederom Marco op gitaar, voor kippenvel met ‘Love Of My Life’ van Queen. Je kunt aan haar ook altijd zien dat ze geniet op het podium, terwijl ze van zenuwen m.i. nog nooit gehoord heeft. Verder hoorden we Eline Schilder, de jonge Nilufar de Vries en Celine Bont. Angela Tol (”Ik deed het bijna in m’n broek van de zenuwen”) zingt pas een paar maanden en stond voor het eerst op het podium. Als ze straks wat meer ervaring heeft, wordt het m.i. een prima zangeres. De ‘strot’ heeft ze namelijk al. Mandy Sier heeft een uitstekende stem. De appel valt dus niet ver van de boom. Carola mag trots zijn op haar dochter. Davina Tol, eveneens begeleid door Marco, bewees al eerder dat ze een uitstekend kan zingen en Lisa Mooyer (hoog, laag, zacht, hard, het maakt haar allemaal niets uit) pakte uit met ‘You Say’ van Lauren Daigle. Anne Tol koos voor het zeker niet gemakkelijke lied ‘Expectations’. Ze kreeg terecht een groot applaus voor haar met veel beleving gezongen uitvoering van dit nummer. Een compliment voor gitarist Marco Koning, die liefst 3 dames begeleidde, is hier zeker op z’n plaats. Als er nog eens een band een prima gitarist zoekt, vergeet dan niet Marco Koning te benaderen. Natuurlijk gierden bij sommige meiden de zenuwen door de keel en natuurlijk was dit soms ook te horen aan der stemmen. Uiteraard is zingen in de veilige omgeving van een oefenruimte ook iets heel anders dan zingen voor publiek op een groot podium. Fouten maken mag echter, fouten maken moet zelfs. Daar leer je van. Fouten maken en er niets aan doen, dat is pas fout. Ik vond het dus een prima presentatie van de vele talenten. Waarom zijn er trouwens geen mannelijke vocalisten? Durven ze niet?

 

Ik vind het ook verbazingwekkend hoe goed sommige ‘meisjes’ van 11, 12 en 13 jaar nu al kunnen zingen. Hoe goed moeten ze dan wel niet zijn over een jaar of vijf? Als iedereen de komende jaren de verlokkingen van De Dijk kan weerstaan, is de muzikale aanwas in Volendam weer voor tientallen jaren gegarandeerd. M’n complimenten verder nog voor Annie Keizer-Kras en Carola Smit. Ze hebben meer dan 20 jaar ervaring, kunnen de zangeressen dus veel leren, willen hier ook veel tijd in stoppen en willen graag hun kennis overdragen aan een nieuwe generatie. Gezien het feit dat ze er ieder jaar weer in slagen om nieuwe talenten op het podium te krijgen, gaat het ze nog steeds prima af. Klasse dames en wederom bedankt!

 

Tekst: Joop Gijzen
Foto’s: Klaas Hansen