Foto’s Zangcoachingpresentatie (zomer 2015)

Zangcoaching-zomer-2015

Presentatie zangcoaching in PX doet verlangen naar meer

Bij PX heb je naast het project bandcoaching, ook nog zangcoaching. Twee keer per jaar krijgen de muzikale talenten uit Volendam, onder de vakkundige leiding van Annie Keizer/Kras en Carola Smit, de gelegenheid om te laten horen hoe het gesteld is met hun vorderingen op zanggebied. Op zondagmiddag 7 juni was het weer zover, ongeveer 20 zangers en zangeressen waren aanwezig. De zaal was, ondanks het mooie weer, goed gevuld en Henk Mühren en Johan de Wit bedienden de knoppen. Lize Zwarthoed (klein vrouwtje met een grote strot) en Gary Leeflang, 2 ‘oud’ deelnemers van de zangcoaching, mochten als gasten de middag openen. Hierna kwamen, in volgorde van opkomst, de volgende artiesten langs: Eleni Burghouts, Romi Antunes, Lesley Steur en Kerim Kes (gitaar), Lisa Mooyer (zowel hard als zacht een mooie stem), Bo Runderkamp (of ze al jaren op het podium stond), Diana Schokker en Martin Schilder op toetsen (een van de vele hoogtepunten), Charlotte Kras, Johan “Waar zijn die handjes?” Veerman (de enige haan in het kippenhok), Geranne Tuyp (zichzelf knap begeleidend op gitaar), Anne Tol (de jongste) en Luna Bloom. Het laatste optreden voor de pauze was van Marco Koning (gitaar) en de Fam. Wilderink, althans dat dacht ik, maar het ging niet om de Fam. Wilderink, maar om de zangeres Fam Wilderink.
 
Na een korte pauze was het de beurt aan Davina Tol (gevoelig), Madelief Mühren (wat een geluid kan ze produceren), Bianca de Rond, Jasmine Tuyp en Carina Zwarthoed (kippenvel bij haar lied ‘Let It Go’). Ik vond het overigens wel opvallend dat je vrij veel dezelfde soort stemmen hoorde. Na afloop mocht de band ‘Pumped Up’ (een samensmelting van het project band- en zangcoaching) laten zien waarom ze tot een van de talentvolste jonge bandjes van Volendam worden gerekend. ‘Free’ van Nirvana bewees het gelijk van de kenners.
 
De leeftijden van de nieuwe generatie zangers en zangeressen varieerden van jong, jonger, tot jongst (11 jaar). Hoe kan het toch dat Volendammers allemaal ergens goed in zijn? Of het nu voetbal, handbal, turnen, streetdance, kantklossen, of zingen betreft; ze gaan alleen voor goud. In de talentenvijver van Volendam schijnt gewoon geen bodem te zitten. De komst van nieuwe lichtingen gaat blijkbaar eeuwig door. Ging het met de glasaaltjes maar zo snel. Als ze zo jong al zo goed zijn, hoe goed zullen ze dan zijn over 5 jaar? Als ze erin slagen om de verlokkingen van De Dijk te weerstaan, dan hoef je geen glazen bol te hebben om een aantal een toekomst in de muziek te voorspellen.

 

Wie was de beste van alle ‘cursisten’? Stomme vraag natuurlijk! Er is helemaal geen beste, het is namelijk geen wedstrijd en het is zeker niet ‘The Voice’. Iedereen was winnaar. De een heeft langer les dan de ander, de een is beter dan de ander, de een heeft ook gewoon meer aanleg dan de ander. Het gaat hier echter vooral om het plezier dat je aan het zingen beleeft, dat je (podium)ervaring opdoet en dat je beter wordt. Dat is ook het mooie van het ‘instituut’ zangcoaching. Iedereen krijgt slechts een uur les/begeleiding per week, maar bij iedere uitvoering zie je dat de talenten vocaal gegroeid zijn. Sommige zangeressen stonden op het podium met klotsende oksels en bibberende knieën, maar ze stonden er toch maar. Klasse! Een woord van dank nog aan Annie Keizer/Kras en Carola Smit voor de gestroomlijnde
organisatie.

 

Recensie: Joop Gijzen
Foto’s: Klaas Hansen

 
1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30