“Elvis has left the building”

Explosion-Rockets-2016

“Elvis has left the building” is een gevleugelde uitdrukking in Amerika, maar waar komt deze uitdrukking eigenlijk vandaan? De ‘schuldige’ was DJ Horace Lee Logan. In 1956, toen Elvis al behoorlijk bekend was, verzorgde Elvis een live optreden voor de luisteraars van Logan in een klein theater in Shreveport. Dat was niet echt verstandig, want meer dan tienduizend mensen probeerden zich in het zaaltje te persen. Aan het einde van het optreden brak er paniek uit omdat de fans probeerden Elvis naar buiten te volgen. Logan probeerde iedereen te bedaren, pakte de microfoon en zei: “Please, young people, Elvis has left the building. He has gotten in his car and driven away.” Sindsdien is in de VS deze uitdrukking synoniem geworden voor ‘het is afgelopen’.

 

Op zaterdag 20 februari 2016 werd er in PX ter ere van deze grote artiest een tribute night georganiseerd getiteld “Elvis Presley and the legends of Rock and Roll”. De hoofdact werd gevormd door The Explosion Rockets. De band, met de beweeglijke en prima zingende frontman Ruud Kuijpers, liet horen dat ze niet voor niets gezien wordt als de beste Rock ‘n Roll band van de lage landen. Het was gewoon erg goed, zowel qua zang als qua muziek. Er werden niet alleen nummers gespeeld van Elvis, maar ook van Buddy Holly, The Shadows, Jerry Lee Lewis, Fats Domino, Cliff Richard, enz. Nummers als ‘Do You Want To Dance‘, ‘Apache’, ‘Great Balls Of Fire’, ‘Hello Mary Lou’, ‘Blueberry Hill’, ‘Peggy Sue’, ‘Jail House Rock’ en ‘Rock Around The Clock’ passeerden de revue. Nostalgie in optima forma. Het was bijna onmogelijk om stil te blijven zitten bij deze muziek.

 

Overigens werd Elvis Aaron Presley op 8 januari 1935 geboren in een arm arbeidersgezin. Z’n tweelingbroer Jesse Garon kwam helaas levenloos ter wereld. Elvis ouders waren trouwe leden van een kleine kerk, niet ver van hun huis. Op jonge leeftijd kwam Elvis daar voor het eerst in contact met Gospelsongs. Toen hij opgroeide zong hij met z’n ouders op samenkomsten van de kerk. De rest is geschiedenis. De eerste single van Elvis Presley ‘That’s All Right’ werd in 1954 uitgebracht op het legendarische Sunlabel. Dat was eigenlijk het begin van de rock ’n roll.

 

Voor de Volendamse inbreng zorgde als eerste Tamara Tol, die ‘Walking Back To Happiness’ van Helen Shapiro en ‘Lipstick On Your Collar’ van Connie Francis zong. Tamara liet zien dat ze heel goed in staat is om ook andere liedjes te zingen dan alleen maar vrolijke meezingers. Overigens is haar nieuwe album “Laat Ons Klinken” nu overal te koop. Ook Lenny Guijt waagde zich op vreemd terrein. Ze zong ‘Stupid, Stupid’ van Connie Francis en ‘These Boots Are Made For Walking’ van Nancy Sinatra. Het maakt eigenlijk niet uit wat Lenny zingt, want met haar ‘strot’ kan ze echt alles zingen. Klasse! De laatste Volendammer die optrad was John Kirrie. Hij zong de Elvis nummers ‘Devil In Disguise’ en ‘One Night’ en deed dit meer dan goed. Bij z’n laatste nummer kreeg hij de hele zaal aan het meezingen. Dat kun je aan John wel overlaten.
Vanwege z’n schokkende bewegingen en zijn swingende heupen kreeg Elvis al snel de bijnaam “Elvis the Pelvis” (Pelvis = bekken). De jeugd droeg hem door deze bewegingen op handen, terwijl de oudere generatie ontzet was en totaal geen begrip had voor deze ‘vulgaire sex’ bewegingen. Er waren zelfs staten in Amerika waar z’n muziek verboden werd. Gelukkig voor die mensen hadden ze toen Lady Gaga en Miley Cirus nog niet. Dat zouden ze niet overleefd hebben.

 

The Explosion Rockets hebben een vaste schare fans die de band overal achterna reist en deze fans lopen er bij alsof de tijd bijna zestig jaar heeft stilgestaan, compleet met petticoats, vetkuiven en puntschoenen. Gelukkig hadden alleen de heren vetkuiven en de dames niet en was het fijn dat het bij de petticoats precies andersom was. De fans namen direct de dansvloer in bezit en waren er ook niet meer vanaf te slaan. Er was echt niet één nummer waarbij er niet gedanst werd.

 

Tijdens z’n leven verkocht Elvis 500 miljoen platen en dat aantal is nu wereldwijd al opgelopen tot meer dan een miljard. Hij overleed op 16 augustus 1977 (slechts 42 jaar) aan een hartaanval, veroorzaakt door een overdosis drugs. Uit onderzoek van z’n lichaam bleek dat hij meer dan 9 verschillende soorten drugs in zich had. In Amerika had je helaas geen ‘Moedige Moeders’. Er is mij altijd verteld dat je pas dood bent, als mensen niet meer over je praten. Als je het zo bekijkt, is Elvis dus niet dood. Hij mag dan lijfelijk dood zijn, maar de muziek van Elvis is, bijna 40 jaar na z’n dood, nog steeds springlevend. Dat bleek wel in PX waar de aanwezigen een schitterende avond hadden.

 

Elvis