Edwin Zwarthoed imponeert tijdens Tribute Night

Tribute Night 1

Op zaterdag 5 maart 2016 was er in PX een Tribute Night, waar lokale bands nummers van hun favorieten speelden. Als eerste mochten The Gringo’s (Kees Steur, Frans Pelk, Tom Zwarthoed en Ron Veerman) in de huid kruipen van ZZ Top. Dit deden ze bijna letterlijk, want Tom en Frans waren getooid met een zelfde baard als Billy Gibbons en Dusty Hill van ZZ Top. Uiteraard waren ‘Gimme All Your Lovin’, ‘Sharp Dressed Man’ en ‘Jesus Just Left Chicago’ te horen. Wederom viel op dat The Gringo’s bestaan uit prima muzikanten, die hun sporen op muziekgebied allang verdiend hebben. Zo maken b.v. Frans en Kees ook nog deel uit van The Living Room Band van Specs Hildebrand. Frans droeg z’n baard overigens net als Chriet Titulaer (dus alleen onder z’n kin) omdat hij anders niet kon zingen, en niet kon drinken. ZZ Top was echt Top!

 

De tweede band werd gevormd door de ‘jonge honden’ van King’s Jukebox (Niels Buijs, Kees Bond, Robin Kwakman, Peter Steur en Pieter Karregat). Zij brachten een eerbetoon aan de Britse rockband Oasis van de broertjes Gallagher.

Gespeeld werden o.a. ‘Rock’n Roll Star’, ‘Don’t Look Back In Anger’ en ‘Champagne Supernova’. Ik vond de drie gitaren soms net iets te veel van hetzelfde, maar al met al was het een prima optreden. Zanger Niels, een klein mannetje maar met de bravoure van tien bouwvakkers, bleek een prima entertainer te zijn die kans zag om dezelfde zeurderige stem te produceren als Liam Gallagher. M’n complimenten. Ik hoop de band dus vaker te zien optreden.
 
De volgende band was Roundhouse (Christian Sier, Jan Karregat, Tom Kwakman, Robert Tol en Jelle Boots) en mocht zich uitleven in nummers van de Schotse rockband Franz Ferdinand. Roundhouse overtuigde in o.a. ‘Do You Want To’, ‘Ulysses’ en ‘This Fire’ en speelde met zeer veel passie en overgave. Zanger Christian begon al te ‘stuiteren’ bij het eerste nummer en hield hier pas mee op toen het podiumlicht uitging en hij over de rand stuiterde. Ook de overige bandleden lieten zich niet onbetuigd en gebruikten het hele podium. Gelukkig durven dus ook Volendammers te laten zien dat ze plezier hebben op het podium. Klasse mannen, zo hoort het! Het geluid en het licht waren overigens in goede handen van Bianca Vos, Henk Mühren en Johan de Wit. Dat mag ook weleens gezegd worden.
 
De laatste band die optrad was de gelegenheidsformatie The Ocean (Ben Kwakman, Sonny Kwakman, Danny Schilder, Edwin Zwarthoed en André Molenaar). Zij gaven gestalte aan de legendarische Engelse band Deep Purple. Deze band, met grootheden als Ritchie Blackmore, Roger Clover en Ian Gillan, speelde begin zeventiger jaren een mengeling van (psychedelische) hardrock en heavy metal. The Ocean treedt zelden meer op en dat komt vooral omdat ‘reserve Jezus’ Edwin Zwarthoed (een glansrol in Jesus Christ Superstar in 2005 en 2007) inmiddels al bijna 6 jaar in Andijk woont. Hij speelt daar (overigens zonder korte broek) in een AC/DC band. Het was niet te horen dat de band zo weinig optreedt, maar het is dan ook een verzameling ervaren muzikanten en gedreven jonkies. Te horen waren o.a. ‘Smoke On The Water’, ‘Woman From Tokyo’ en het nummer dat voorkomt in mijn eeuwige top 10, namelijk ‘Child In Time’. Wat kan Edwin nog steeds ijzersterk zingen. Kippenvel! Het leuke van een Tribute Night is dat er altijd wel iets bij zit wat je leuk vindt. Dat bleek ook wel uit de diverse samenstelling van het publiek. Rond middernacht kwam er een eind aan deze leuke avond. De volgende Tribute Night is overigens op zaterdag 16 april met de bands Hircus Circus (Beach Boys), Stikkend Lampie (Normaal), The Owner Of A Lonely Heart Club Band (Yes) en Dandelion (Crosby, Stills, Nash & Young).
 
Foto’s: Joop Gijzen

A

B

Foto’s: Denise de Boer

1

2

3

4

5