Carola Smit is zo gewoon dat het gewoon weer ongewoon is

An Evening With CarolaOngeveer een jaar geleden was er in PX de geslaagde avond “An Evening With Jan Műhren”. In navolging hiervan was er op 11 juni 2016 “An Evening With Carola Smit”. Net als destijds bij Jan Műhren begin ik ook nu met een paar vragen, want hoe goed kennen de lezers van de veelgeprezen NIVO hun beroemde dorpsgenote eigenlijk? 1. In welke bandjes heeft Carola Smit gezongen? 2. In welk jaar volgde ze Anny Schilder op bij BZN? 3. Hoeveel jaar zong Carola bij BZN? Gaan jullie door voor het broodrooster? Okay, de laatste vraag dan: 4. Welke sport beoefende Carola tot op hoog niveau? De antwoorden staan elders in dit stukje.

 

De ijzersterke “An Evening With Band” bestond uit ‘opperhoofd’ Jan Keizer (toetsen), Laurens Tol (gitaar), Kees ‘Clapton’ Mol (gitaar), Kevin Mooijer (gitaar), Christian Sier (die zich op de toetsen soepel tussen de ‘grote jongens’ bewoog), Dick Plat (saxofoon) en Kees Steur ‘Sjor’ (drums). In slechts 6 repetities slaagden ze er in om alle nummers onder de knie te krijgen. Dat is pas kwaliteit. Het achtergrondkoor werd gevormd door Anne Tol en Jan Keizer Jr. Verder werd de avond door Nico, onze eigen ‘Waffelaar’, aan elkaar gekletst en zorgden Henk Műhren, Johan de Wit en Dennis Drum ervoor dat het  geluid en het licht prima in orde waren.

 

Carola had veel vrienden uitgenodigd. Marije Koning, Maria Keizer, Lisa Veerman, Jan Keizer (BZN), Harmen Veerman, Kees Plat ‘Schien’, Piet Schilder ‘Vik’, Jack Stroek, Jaap Veerman ‘Corn’, Ton Lautenschutz, Jan Műhren en Kees Kos kwamen allemaal langs. In totaal waren er liefst 36 liedjes.

 

Jan Műhren introduceerde Carola terecht als een van de populairste zangeressen van ons land. Bij ‘When You Walk In The Room’ door Carola en Jan Műhren kreeg ik voor het eerst (en niet voor het laatst) kippenvel. De sax van Dick Plat zorgde bij ‘Sway’ voor een swingend geheel en in ‘I Just Don’t Know’ liet Carola horen hoe goed ze eigenlijk is. Jack Stroek zong het schitterende ‘Crying en voor Rock & Roll zorgden Carola en Kees Plat met ‘Telephone Baby’. ‘I Walk Through The Fields’, door Piet Schilder, werd uiteraard massaal meezongen door het publiek. Tussen de nummers door vertelde Nico wat over de liedjes en vroeg hij aandacht voor ‘ons’ mooie muziekblad ‘1 Way Wind’ van de eeneiige tweeling Michel Veerman en Johan Tol. Kopen dat blad! Het laatste nummer vóór de pauze, ‘Whenever I Call You Friend,’ door Carola en Harmen (met veel ruimte voor Anne Tol en Jan Keizer Jr.) leverde een groot applaus op. Nu eerst even de antwoorden van de Carola ‘kwiss’: 1. Ze zong in vijf bandjes, namelijk Double Trouble Band, Friends, Carola Smit & Friends (tel ik als bandje), BZN en Get Back Live. 2. In 1984 volgde Carola Anny Schilder op. Goh, dan moet Carola destijds pas 10 jaar zijn geweest toen ze het overnam van Anny, want ze heeft de jeugdige uitstraling van een ‘schone bloem’ van een jaar of veertig. 3. Carola zong 23 jaar in BZN, want in 2007 stopte de band. 4. De sport die ze op hoog niveau beoefende was turnen. Dit was blijkbaar een moeilijke vraag, want er waren weinig goede antwoorden. Het broodrooster is overigens gewonnen door Cornel Sier.

 

Na de pauze was het direct genieten van het door Carola, Maria Keizer, Anne Tol en Lisa Veerman a capella gezongen ‘Seven Bridges Road’. Het funky ‘Streetlife’, door de met een sterke ‘strot’ gezegende Maria Keizer, was klasse. Een van de vele hoogtepunten (m.i. waren er alleen maar hoogtepunten) vond ik ‘Pastorale’ door Carole en Kees ‘Shaffy’ Kos. Kippenvel, zo ‘gaal’ mooi! Dit gold ook voor haar duet ‘Up Where We Belong’ met Jaap Corn. Carola leverde een topprestatie bij ‘Natural Woman’. Kees Plat, Harmen Veerman, Jack Stroek en Piet Schilder (inderdaad, bijna de hele TTTCB) brachten ‘Saturday Night At The Movies’. Kees Plat: “Jullie moeten nu foto’s maken, want dit zien jullie maar één keer. We gaan dansen!” Volendammers zijn echter duidelijk niet in de wieg gelegd om veel te bewegen op het podium. Bij ‘Lady Marmalade’ zong Marije Koning “Voulez vous coucher avec moi?” Ik was direct heel enthousiast, maar ze bleek het helaas niet voor mij te zingen. Ach, soms zit het gewoon niet mee. Voor meer kippenvel zorgde Jaap Corn met ‘Unchain My Heart’, waar hij een perfecte stem voor heeft. Carola en Marije deden met ‘Ring Ring’ Abba vergeten. Is een aparte Abba-avond niet eens wat? De nummers met ex-BZN zanger Jan Keizer, waren ook hoogtepunten, al was het alleen maar om Jan weer eens in Volendam te zien zingen. Uiteraard ontbrak ‘Mon Amour’ niet. Ondanks dat Jan een keelontsteking had (Jägermeister deed wonderen) ging het prima. Bij het nummer ‘Paradise By The Dashboard Light’ gingen Carola en Jan (verkleed als Meat Loaf) helemaal los. De zaal vond het prachtig en danste en klapte volop mee. Het slotnummer, ‘That’s What Friends Are For’, werd gezongen door alle artiesten en zorgde voor emotie in de zaal.

 

Carola (die bijna niet van het podium af is geweest) bedankte de band, gasten en alle aanwezigen. Ze vond het fijn om weer eens met haar oude kennissen te mogen zingen en kreeg aan het eind van de avond een staande ovatie. Uit het feit dat Carola zich vooral zorgen maakte over hoe de bandleden alle nummers in 6 repetities in hun hoofd moesten krijgen, blijkt ook wel haar bescheidenheid. Eerst aan een ander denken en daarna pas aan zichzelf. Als je in heel Europa, Kenia, Zuid-Afrika en Maleisië hebt opgetreden, dan mag je eigenlijk best wat praatjes hebben. Kapsones behoort (gelukkig) echter niet tot haar ‘standaarduitrusting’. Carola is een uitstekende zangeres, een fijn mens, een lief mens en dus een ongewoon gewoon mens. Ze had een zuster van Jan Műhren kunnen zijn. De eerste (vroege) vogeltjes waren al aan het zingen toen het publiek naar huis ging, nagenietend van een prachtige avond.

 
An Evening With Carola (foto 1)