AlascA en Volendam: Wat ontzettend jammer!

AlascA

26 maart 2015: AlascA treedt op in de uitverkochte kleine zaal van Paradiso. 13 december 2015: AlascA treedt op voor liefst 750 man in de grote zaal van Paradiso. 2 april 2016: AlascA speelt voor slechts 150 man publiek in Pop- en Cultuurpodium PX. Hier snap ik echt niets van. Wie kan me dit uitleggen? Waarom is PX niet uitverkocht bij een optreden van een van de beste bands uit Volendam? Wat moet je nog doen als erkende topband om hier publiek te trekken? Wat ontzettend jammer, maar goed, het is niet anders. Eerst dus maar even wat over het voorprogramma. Larry Koning en Roy de Smet, van het Songwriters Guild PX, namen dit gedeelte voor hun rekening. Larry zong o.a. het eigen nummer “What’s Wrong?” We gaan ongetwijfeld nog veel van hem horen. Roy liet o.a. het eigen nummer “Mother Of Two” horen. Hierna was het de beurt aan de band Roundhouse, een groep enthousiaste jonge muzikanten, die bestaat uit Christian Sier, Jan Karregat, Tom Kwakman, Robert Tol en Jelle Boots. Deze jongens hebben gewoon een hoge gunfactor, omdat het stuk voor stuk aardige gasten zijn. Ze speelden een akoestisch set en lieten met o.a. ‘Don’t’ (Ed Sheeran) en ‘Yellow’ (coldplay) horen dat ze dit ook heel goed beheersen. Roundhouse is de laatste maanden zo goed bezig dat de band ‘als beloning’ op 5 mei het Klaphek gaat afsluiten.

 
Hierna was het de beurt aan AlascA (Ferry Jonk, Frank en Paul Bond, Louis van Sinderen en Maarten Stok) voor de laatste show van hun “Prospero Tour” en uiteraard eindigde deze tour in Volendam. Ze speelden nummers van hun veelgeprezen album Prospero. Het was af en toe een psychedelische roadtrip met liedjes als ‘I Cried To Dream Again’ en ‘Borges’, maar ook rustige liedjes als ‘Sweet Surrender’, het Ennio Morricone achtige ‘The Prophet’ en de single ‘In Medias Res’ (die een soundtrack voor een western zou kunnen zijn), waren te horen. Frank en Paul zongen samen ‘When You Are Older’. Prachtig! Ook was er voor AlascA gelegenheid om hun eigen “Shakesbeere” te presenteren. Dit bier is, in een beperkte en éénmalige oplage, gebrouwen ter herdenking van het feit dat het 400 jaar geleden is dat de beroemde schrijver William Shakespeare overleed. Brouwerij ‘De Lepelaer’ wist, als een echte alchemist, de smaakomschrijvingen van de bandleden om te zetten in een krachtig bier dat alles omvat. Het is overigens te koop bij Slijterij Pelk en is tevens te bestellen via de Facebook pagina van AlascA. Frank: “Onze muziek heeft vele links naar Shakespeare. We willen hem niet alleen horen, zien of lezen, we willen hem proeven. Dit is genieten … dit is Shakesbeere!”
 
Als verrassing was ook Arnold Mühren (ex Cats) aanwezig om samen met AlascA een nieuwe versie van het door hem geschreven Cats nummer ‘Magical Mystery Morning’ te zingen. Arnold: “Ik heb nooit geleerd om zonder instrument (gitaar) te staan en het ziet er dus waarschijnlijk niet uit, maar jullie moeten het er maar mee doen.” Het tegendeel was echter waar, want Arnold kan nog steeds goed zingen. Ook Gerrit Woestenburg liet zich bij dit nummer niet onbetuigd. Dat de bandleden inmiddels over veel zelfvertrouwen beschikken, bewezen ze door zich in de zaal tussen het publiek te begeven en met z’n allen, geheel akoestisch, (begeleid door de gitaar van Frank) het nummer ‘I’ll Abide My Time’ te zingen. Terecht was er een groot applaus. Eigenlijk vind ik de band live nog beter dan op het album. Het klinkt dan veel ruiger en intenser en levert bijna een orgastische ervaring op. Misschien dat als Prospero als live album was uitgebracht en was gehoord door de juiste personen, AlascA nu op ieder festival had gestaan. Succes verzekerd. Zeker bij het laatste nummer, het opzwepende ‘Never Cry Wolf’, met veel maatwisselingen, raakte het publiek volledig in trance. Zelfs ooitje Bond was niet meer te houden. “Zoe gaal mooi”. Gelukkig mogen smaken verschillen en wat de een mooi vindt, vindt de ander wellicht niets. Ook bij goede muziek heb je echter nog gradaties, van goed, beter, tot best. In deze laatste categorie plaats ik AlascA. Muzikaal zit het gewoon ijzersterk in elkaar bij de band. Nu nog het publiek dat ze met hun muziek verdienen.
 
al.1

Al.2

al.3

al.4