‘75 years of Bob Dylan’ in PX

bob-dylan

Op 24 mei 1941 werd Robert Allen Zimmerman geboren in Duluth, Minnesota. Wie werd toen geboren? Robert Allen Zimmerman! Nooit van gehoord? Stop dan maar met lezen, want dan ben je ook geen Bob Dylan fan. Onder de naam Bob Dylan werd hij namelijk wereldberoemd. Ook al ben je geen Dylan fan, dan heb je vast wel eens gehoord van nummers als ‘Blowin’ In The Wind’ en ‘Like A Rolling Stone’. Volendammers zijn blijkbaar liefhebbers van de schorre stem van Bob Dylan, want liefst 15 acts werkten mee aan een ‘tribute night’ ter ere van deze grote artiest. Deze happening vond op 8 oktober plaats in Pop- en Cultuurtempel PX.

 

Iedere artiest/band speelde drie liedjes. Roy de Smet had de ondankbare taak om de avond te openen. Hij deed dit met een eigen interpretatie van ‘I Want You’. Sandrine Snoek, Shadee van Vlaanderen en Jordy Tuip brachten ‘Blowing In The Wind’. Sandrine bleek een uitstekende zangeres (zoveel power in zo’n iel lijfje) en haar stem past perfect bij die van Shadee, terwijl Jordy natuurlijk een goede gitarist is. Saboe durfde het aan een Hollandse vertaling te zingen van ‘Just Like A Woman’, namelijk ‘Als Een Vrouw’. Goed en bijzonder. Michael Runderkamp (Still Minors) had de pech dat z’n broer Berry ziek was. Hij vocht zich dapper alleen door ‘You Ain’t Going Nowhere’. Een onverwachte gast was Harmen Veerman. Bij ‘God On Our Side’ en ‘To Make You Feel My Love’ kwam hij heel dicht in de buurt van de echte Dylan. Harmen blijft een topzanger. Conrad Schilder en Thumbs Up zorgden met ‘From A Buick 6’ voor het betere rockwerk. Leon Veerman zette een overtuigende Bob Dylan neer. Z’n uitvoering van het meer dan 50 jaar oude ‘The Lonesome Death Of Hattie Carol’ was van grote klasse. Larry Koning vertolkte met z’n krachtige stem ‘The Times They Are A-Changin’. Weet u trouwens dat Bob Dylan vanwege zijn grote betekenis voor de Noord-Amerikaanse muziekcultuur in 2012 zelfs de ‘Presidential Medal of Freedom’ kreeg toegekend door president Barack Obama en weet u dat Dylan ook een verdienstelijk kunstenaar (schilderijen en potloodtekeningen) is? Maar goed, ik dwaal af. Kees Nor, Dick de Boer en Specs Hildebrand vormden een wel heel onverwacht trio. Hoewel Kees en Specs elkaar niet de meest makkelijke mannen vinden, leverden ze vakwerk. Kees zong met z’n rauwe stem ‘It’s All Over Now, Baby Blue’. Specs: “Omdat ik de oudste ben, moet ik de rustige nummers zingen.” Uiteraard deed de grootste Bob Dylan fan die ik ken, dit met veel overtuiging bij ‘Love Minus Zero’. Ze schitterden samen ook in ‘Girl From The Northern Country’. Zet deze drie mannen, samen met Harmen, op vier krukken op het podium en je hebt een schitterende avond.

 

Vast Countenance, met frontman Johan Molenaar, had Dick Kwakman als toetsenist en Bep Dekker als saxofonist. Je kon duidelijk horen dat deze band al veel ervaring heeft. Het nummer ‘Joey’ was gewoon top en bij ‘One More Cup Of Coffee’ vertolkten Nancy Guijt (leuk om haar weer te horen) en Anne Veerman (gaat steeds meer zingen) een hoofdrol. De pauze om 23:30 uur vonden velen overbodig, maar dat mocht de pret niet drukken. Salto Mortale, de nieuwe band van Dick de Boer, Peter Steur, John Kirrie en Ramon Tol, zorgde voor vuurwerk met ‘Tombstone Blues’ en ‘Ballad Of A Thin Man’. Bolistic Smoke (met het nieuwe bandlid Peter Schilder) mocht de avond afsluiten en deed dit met veel bravoure bij ‘Mr. Tambourine Man’. Tijdens ‘Hurricane’ eiste ook de viool van Anne Veerman een prominente rol op. Bij het laatste nummer, ‘Like A Rolling Stone’, betraden alle deelnemende artiesten het podium en zongen ze om de beurt een couplet. Specs slaagde er in om de hele zaal te laten meezingen: “How does it feel? To be without a home, like a complete unknown, like a rolling stone?” Het was bijna 01:00 uur toen er een einde kwam aan deze prachtige avond. Het was een meer dan waardig eerbetoon aan de man met een geheel eigen muziekopvatting, aan de man die algemeen gezien wordt als de grootste songwriter van de twintigste eeuw, aan de man die de popmuziek hersenen heeft gegeven.

 

Foto’s: Klaas Hansen

 
dpp_241

img_0894

img_0895

img_0897

img_0898

img_0907

img_0912

img_0918

img_0922

img_0928

img_0930

img_0939

img_0941

img_0947

img_0949

img_0958

img_0964

img_0976

img_0977

img_0980

img_0984

img_0987

img_0989

img_0997

img_1001

img_1004

img_1005

img_1010

img_1012