3JS in PX ‘kerst in z’n intiemste vorm’

3js-accoustic-christmas

Is bekend zijn leuk? Ja, want het opent soms deuren die voor anderen gesloten blijven, je verdient een leuk centje en ziet wat van Nederland. Bekend zijn heeft echter ook nadelen: weinig privacy, vaak laat thuis, veel stress, minder tijd voor je gezin en soms zelfs werken op de kerstdagen. Dit overkomt de 3JS, ofwel Jaap Kwakman, Jan Dulles en Jan de Witte, bijna ieder jaar en dus ook de komende weken. Wat drie jaar geleden als een geintje begon, is uitgegroeid tot één van hun belangrijkste jaarlijkse bezigheden, de ‘Acoustic Christmas’ kersttour langs de Nederlandse theaters. Tussen 7 en 26 december (nog geen 3 weken dus) treden ze op in o.a. Leeuwarden, Ede, Baarn, Oss, Uden, Sneek, Helmond, Nijverdal, Apeldoorn, Veendam, Almere, Papendrecht, Haarlem, Hoorn, Capelle a/d IJssel (kerstavond 24 december) en Rosmalen (2e kerstdag 26 december). Ik doe er jaren over om die plaatsen allemaal te bezoeken. Gelukkig hadden ze er tussendoor ook nog tijd om in Volendam op te treden. Op 18 december stonden ze namelijk met ‘Acoustic Christmas’ in een voor deze gelegenheid bijzonder sfeervol aangekleed PX. Een schitterend decor met openhaard, kerstbomen, kroonluchters, kerstballen en sterren. Je waande je in een oud Engels landhuis.

 

De 3JS speelden bestaande, maar in een nieuw jasje gestoken, nummers als ‘It’s Beginning To Look A Lot Like Christmas’, ‘2000 Miles’, ‘Walking In A Winter Wonderland’ en ‘All I Want For Christmas’, maar uiteraard ook alle nummers van hun nieuwe kerstalbum “Acoustic Christmas, volume 2”. Jan: “Van mij mag kerst al heel vroeg beginnen en lang duren, het liefst van half augustus tot half april.”

 

Zomervrienden zijn vaak vluchtige vrienden, wintervrienden zijn echte vrienden. Hierover gaat het lied ‘Winter Friends’ (met de familie en vrienden om de open haard en dan met een lekker glas wijn herinneringen ophalen aan vroeger). Bij de mini kerst musical ‘Raise A Glass’ werd ‘Gloria in excelsis deo’ steeds sneller gezongen. Het publiek genoot. Natuurlijk werd ook de kerstsingle ‘Spirit Of Christmas’ (op het album samen met Elske de Wall) gezongen.

 

Het is een vreemde gewaarwording, maar waar de 3JS ook optreden lijkt er wel een siddering door het publiek te gaan. Vanaf het begin beseft men dat er iets moois staat te gebeuren. Men is getuige van magie, van het toveren met teksten en muziek. Gedreven en vol passie weten ze te boeien van begin tot het eind. Tijdens het optreden bleek ook het gemak waarmee de drie mannen tegenwoordig met hun publiek omgaan, namelijk heel ontspannen en relaxed. Humoristische verhalen over gecensureerde Sinterklaasliedjes, blauwe Pieten (een dronken oom), rendierhoofden in bedden en de vervanging van de zak van Zwarte Piet door een pluche tas, werden afgewisseld met aangrijpende verhalen over daklozen, armoede en eenzaamheid. Ook Jan de Witte bleek geheel ingeburgerd te zijn en bleek iets met ‘dozen’ te hebben. Het vrolijke ‘Yay, It’s Christmas’, (je verwachtte ieder moment Michael Flatley met zijn Lord of the Dance vanachter de coulissen het podium op te zien stormen) ontbrak evenmin.

 

Jan vertelde over het bezoek van de 3JS aan New York, over de tegenstellingen daar tussen arm en rijk. Ze schreven daar een heel mooi lied over, namelijk ‘A Lonesome Prayer’. Nu schreef verleden week een recensent in een dagblad dat het met liedjes als ‘A Lonesome Prayer’ een heel deprimerende kerst wordt. Wat een gel..! Is het dan de bedoeling om met kerst alleen maar ‘te lallen en te brallen’ en je vol te gooien met drank? Is dat waar kerst over gaat? Ik dacht dat kerst ook juist een tijd van bezinning was, een tijd om eens na te denken over de dingen die je hebt gedaan, om bij je dierbaren te zijn, of aan ze te denken als je niet bij ze kunt zijn, een tijd ook om eens stil te staan bij de mensen die het veel slechter hebben dan jij en soms niet eens een dak boven hun hoofd hebben (New York heeft b.v. 60.000 daklozen). Eerlijk gezegd vind ik alleen daarom al ‘A Lonesome Prayer’ (“Christmas windows, fifth avenue, dark and empty from his point of view. He’s got nowhere to go, can’t feel the winter glow.”) een van de mooiere liedjes van het album.
In februari begint overigens de “U2 – The Joshua Tree – Theatertour” van de 3 JS. Een uitgebreide tour van zo’n 35 shows die duurt tot begin juni. Het is een eerbetoon aan de wereldberoemde band U2, waar ze vroeger veel naar hebben geluisterd en ook veel van hebben geleerd. Wil je weten waar ze allemaal optreden, kijk dan op www.3js.nl.

 

De 3JS werden begeleid door de uitstekende muzikanten Nick Bult (toetsen en accordeon) en Wilbrand Meischke (bas), die allebei nog goed kunnen zingen ook. Voor het geluid en de verlichting zorgden Jasper Melsen en Johan de Wit. Het lied ‘Light In The Dark’ was een respectvol en mooi eerbetoon aan de onlangs overleden singer-songwriter Leonard Cohen. Jan vertelde dat Leonard Cohen voor z’n wereldberoemde lied ‘Hallelujah’ liefst 80 coupletten schreef, waarvan er uiteindelijk slechts vijf op de plaat kwamen. Jan: “Toch denken nog steeds mensen dat dit een eigen liedje is van Nick Schilder.” Bij ‘Hallelujah’ kon je een speld horen vallen, zo stil was iedereen en dat nog wel in het meest kritische, rumoerigste, maar ook muzikaalste dorp van Nederland, Jaap memoreerde dat de samenleving alsmaar onpersoonlijker, haastiger en egoïstischer wordt. Jaap: “Daarom staan er ook drie mensen op de hoes, maar vier glazen op tafel. Dat vierde glas is voor de mensen die een luisterend oor nodig hebben. Eigenlijk had er ook een vijfde glas moeten staan, namelijk voor Jaap de Witte, maar de hoes was vol.” Het mooie lied ‘Tell Me Your Story’ gaat hierover. (So pour me some red wine and tell me your story. Tell me were you once part of a child’s silent prayer? It’s Christmas, I’ll witness your tears and your glory. Show me your soul and he scars your life made. Let your demons and angels join hands for one day’). Mooi toch?

 

Piet Veerman zou goedkeurend geknikt hebben als hij Jan Dulles ‘Silent Night’ had horen zingen. Zo zuiver en mooi. Kippenvel! Jan bewees wederom dat hij een van de beste zangers van Nederland is. Hij kan werkelijk alles met z’n stem (moet je hem trouwens eens James Brown horen zingen). Hetzelfde geldt natuurlijk voor Jaap Kwakman, maar dan op het gebied van de gitaar. Hij beroert de snaren zoals Vincent van Gogh z’n penselen hanteert, met veel gevoel en liefde. Misschien ligt de gitaar ’s-nachts zelfs wel tussen Jaap en Jenny in. Vaak gaat de aandacht vooral uit naar Jan Dulles en Jaap Kwakman, maar de derde J, Jan de Witte, is ook gewoon een prima muzikant en zanger. Dat bleek ook bij het lied ‘The First Noël’ waar hij de leadzang voor z’n rekening nam. Jan de Witte is een meer dan prima aanvulling voor de band. De 3-eenheid van de band is weer geheel in ere hersteld en Jaap de Witte, die nog steeds heel nauw betrokken is bij de 3JS, kan tevreden zijn over z’n ‘erfenis’.

 

Het laatste nummer van de avond was ‘Merry Xmas Everybody’ van Slade. Jan: “Dit hoeft niet mooi en zuiver, maar moet hard en lelijk.” Dat gebeurde. Er zat niemand meer op z’n stoel, de hele zaal stond mee te zingen, te klappen, te stampen, of te schreeuwen. Prachtig. De 3JS lieten zien dat ze eigenlijk niet in een muzikaal vakje zijn te plaatsen. Zij zien namelijk kans om zowel ingetogen, warme luisterliedjes te brengen als goed in het oor liggende pop songs. Het zijn muzikale kameleons, die echt alles kunnen spelen, van luisterliedjes tot soul en van U2 tot Herman van Veen. De 3JS lieten zien dat, in tegenstelling tot de voetballers van de gelijknamige FC (die nog wel eens moeite hebben met scoren), thuiswedstrijden wel degelijk simpel gewonnen kunnen worden. Het publiek had namelijk genoten van een schitterende ‘wedstrijd’ met een ruime, maar zeker niet geflatteerde overwinning voor de 3JS. Met kerst krijg je vaak kado’s. Dat was ook wat de 3JS aan het publiek aanboden, namelijk kerst in z’n intiemste vorm. Het publiek was dolblij met dit kado, pakte het enthousiast uit en zocht dankbaar de uitgang op. En de 3JS? Snel naar huis, op tijd naar bed en de volgende ochtend weer vroeg op om verder te gaan met de laatste loodjes van het jaar, die nu eenmaal het zwaarst wegen. Het artiestenleven is mooi, maar kan ook heel zwaar zijn.

 

1

2

3