Filmhuis PX presenteert de Januari documentaire maand

Een tijdje geleden kregen we van een van de vaste bezoekers het verzoek om een keer een documentaire festival of iets dergelijks te organiseren. Omdat wij van het Filmhuis PX graag documentaires kijken en het publiek een mooie selectie documentaires willen voorschotelen hebben we besloten een documentaire maand te houden in Januari. Op woensdag 3, 10, 17 en 24 januari draaien we een documentaire en de laatste woensdag, 31 januari, draaien we een film zoals we dat altijd doen.

 

Normaal kost de entree voor een film € 5,- inclusief koffie of thee. Voor de documentaire maand bieden we een passe-partout voor €12,50,-. De passe-partouts zijn te koop op de avonden zelf. Zoals altijd starten we om 20:00. De film van 31 januari wordt later in de nieuwsbrief bekend gemaakt.
Programma:

 

woensdag 3 januari: Young@Heart
Een grote hit op de filmfestivals, is een hartverwarmende en verrassende film over een koor dat Jimi Hendrix, Sonic Youth, Nirvana, maar ook James Brown, de Pointer Sisters en Coldplay op zijn repertoire heeft staan. Bijzonderheidje: de gemiddelde leeftijd van de club is 81! Speelt het leven van ouderen zich normaliter rond eenzaamheid, kwalen of ziekte af; deze groep mensen leeft voor rock, punk en funk.

Regisseur Stephen Walker schetst in deze indrukwekkende en ontroerende documentaire de repetities van het koor en van zijn leden, maar ook volgt hij hen daarbuiten. Het koor is net terug van optredens in Europa en is bezig een nieuw show voor te bereiden. De repetities lopen niet helemaal van een leien dakje; naast gezondheidskwalen is het geheugen van sommige leden niet meer helemaal up-todate… maar rock ’n roll never dies en daar is dit koor het levende bewijs van! YOUNG@HEART is met zijn prachtige hoofdrolspelers hartverwarmend en ontroerend en dè ultieme feelgood film!

 

woensdag 10 januari: Before The Flood
In opdracht van National Geographic werkten Oscar-winnaars Leonardo DiCaprio en Fisher Stevens ruim drie jaar aan dit indrukwekkende document, dat een onthutsend beeld schetst van de gevolgen van klimaatverandering. We zien hoe DiCaprio alle uithoeken van de wereld bezoekt, op zoek naar antwoord op de vraag hoe we nog kunnen voorkomen dat de opwarming van de aarde de wereld vernietigt. Hij gaat de dialoog aan met wetenschappers, activisten en wereldleiders als Ban Ki-Moon, Angela Merkel en Barack Obama. Deze film brengt niet alleen de urgentie van het onderwerp prachtig in beeld, maar laat ook zien wat wij als individuen kunnen doen om de catastrofale verstoring van het leven op onze planeet een halt toe te roepen.

 

woensdag 17 januari: Dancer
Gezegend met een onwaarschijnlijke hoeveelheid lichaamskracht en elegantie bestormde Sergei Polunin op zeer jonge leeftijd de professionele balletwereld. Hij maakte grote indruk en werd de jongste eerste solist die het Royal Ballet ooit had gehad. Toen hij 25 jaar was werd het succes hem echter teveel. Zijn beroemdheid maakte hem zelfdestructief en zijn talent zag hij steeds meer als een zware last dan een gave. Deze documentaire biedt een unieke kijk in het leven van een complexe jongeman. Hij heeft ballet zoals we het kennen volledig weten te veranderen en naar een ander niveau getild. Maar tegen welke prijs? Is het mogelijk je ooit nog vrij te voelen als je het meest waardevolle bezit van de balletwereld bent?

 

woensdag 24 januari: The Salt of the Earth
De voorbije 40 jaar reisde de fotograaf Sebastião Salgado alle continenten af, in de voetstappen van een steeds evoluerende mensheid. Hij was getuige van een aantal grootse gebeurtenissen uit ons recent verleden: internationale conflicten, hongersnood en exodussen. Nu gaat hij op ontdekking naar ongerepte gebieden, naar wilde fauna en flora en naar grandiose landschappen als onderdeel van een majestueus fotografisch project als eerbetoon aan de pracht van de wereld. Het werk en leven van Sebastião Salgado wordt ons onthuld door zijn zoon, Juliano, die hem vergezelde op zijn laatste reizen en door Wim Wenders als fotograaf.